Paragrafen

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Portefeuillehouder

College

Inleiding

De gemeenteraad heeft bij het vaststellen van de nieuwe indeling van de begroting (4 april 2023 ) besloten om ook een paragraaf Duurzaamheid op te nemen. Deze paragraaf heeft het karakter van een dwarsdoorsnede en brengt samenhang in het programma-overstijgend thema Duurzaamheid. Het opnemen van deze paragraaf past bij landelijke en mondiale ontwikkelingen.
We hebben in de wereld te maken met complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals de opwarming van de aarde, uitputting van grondstofvoorraden en sociale ongelijkheid. Als overheid hebben wij de verantwoordelijkheid om onze negatieve impact te minimaliseren en een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze maatschappelijke vraagstukken. Deze verantwoordelijkheid werd bevestigd in rechtszaken tegen de Nederlandse Staat en Shell door de zogenoemde zorgplicht. Beide worden verplicht zich meer in te gaan zetten om de uitstoot van CO 2 te verminderen.

Beleidskader / algemene uitgangspunten

De gemeente Amersfoort heeft deze duurzame verantwoordelijkheid omschreven in het Coalitieakkoord 2022-2026 in drie inhoudelijke uitgangspunten:

  • Goed leven binnen de grenzen van de aarde
  • Een thuis voor iedereen
  • Welzijn en sociale rechtvaardigheid

Deze drie inhoudelijke uitgangspunten sluiten aan bij de benadering van Brede Welvaart en de Sustainable Development Goals . Het Rijk monitort jaarlijks hoe Nederland ervoor staat op tal van aspecten.  De monitor van het Rijk zien hoe het met brede welvaart en de kwaliteit van leven in het hier en nu is gesteld, en hoe deze welvaart is verdeeld over bevolkingsgroepen. Ook kijkt de monitor naar de effecten op volgende generaties en mensen in andere landen.  
Daarnaast gaat vanuit het EU-Actieplan voor Duurzame Financiering en de Europese Green Deal verschillende regelgevingen en richtlijnen voor duurzaam rapporteren gelden, zoals de CSRD-wetgeving. CSRD-wetgeving verplicht bedrijven om te rapporteren over de milieu- en sociale impact van de bedrijfsactiviteiten. Deze wetgeving gaat vanaf 1 januari 2024 gelden: Corporate sustainability reporting .
De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) is een duurzaamheidsrapportage standaard waar organisaties aan moeten voldoen als gevolg van de CSRD-wetgeving. In deze standaarden komen de rapportagevereisten aanbod met betrekking tot de risico’s, strategie, beleid en impact van de organisatie op een van de specifieke thema’s afgeleid van Environmental, Social en Governance aspecten (ESG).
Als gemeente zijn we niet verplicht om te voldoen aan de CSRD-wetgeving en hoeven we dus ook niet de ESRS-standaarden te volgen. Toch willen we op duurzaamheid rapporteren omdat we ambitieuze doelen opgesteld hebben en door verslaggeving de voortgang kunnen meten. Daarnaast hebben we een voorbeeldfunctie richting het bedrijfsleven en de maatschappij.  
De paragraaf Duurzaamheid is een groeimodel, waarbij we klein en realistisch beginnen. Ieder jaar houden we de paragraaf tegen het licht van de meest recente ontwikkelingen. In deze duurzaamheidsparagraaf worden de belangrijkste doelstellingen op het gebied van duurzaamheid uit het coalitieakkoord gekoppeld aan indicatoren. De duurzaamheidsparagraaf bestaat uit twee onderdelen:

  1. Samen met de stad aan de slag
  2. Eigen huis op orde

In het eerste deel worden de ambities en indicatoren voor de stad Amersfoort benoemd. In het tweede deel wordt dieper op de ambities en indicatoren van de eigen organisatie ingegaan. Voordat we deze beschrijven gaan we de visie van Amersfoort op het leven binnen de grenzen van de aarde.

Visie

Wij kijken twee generaties vooruit, wat betekent dat?
In Amersfoort leven we goed binnen de grenzen van de aarde. Hier hoort iedereen erbij, helpen we elkaar en vinden we altijd een manier om in ieders behoefte te voorzien. Een fijne en betrokken gemeenschap om in te zijn, te wonen en te werken. We voelen ons hier thuis.
Een thuis waarin we samenleven binnen de grenzen van de aarde (Planetary boundaries - Stockholm Resilience Centre ). Dit doen we voor onszelf én onze kinderen. Onze stad is veranderd in een groene en koele oase met een grote diversiteit aan inheemse planten en dieren en schoon water. Hier kunnen we genieten van momenten van rust, ontspanning en ontmoeting. 
We wonen, leven en werken in balans met de natuur en verbinden de natuur aan onze bebouwing. Er zijn op tijd, voldoende en betaalbare woningen beschikbaar voor iedereen. Die woningen zijn comfortabel, gezond, leveren genoeg energie en zijn gebouwd met materialen en ontwerpen die het welzijn van mens, dier en natuur verbeteren. Onze spullen en materialen die we gebruiken zijn natuurlijk, lokaal of hernieuwbaar. Ruilen, delen, repareren en hergebruiken is bij ons de normaalste zaak van de wereld. 
In Amersfoort is energie altijd en voor iedereen beschikbaar. We gaan bewust met deze energie om en we wekken het lokaal en schoon op. We verplaatsen onszelf en onze materialen op een stille en schone manier. Zo zorgen we voor een kleinere voetafdruk en ondersteunen lokaal ondernemerschap.

Onderdelen

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2023 11:26:29 met de export van 09/26/2023 10:33:02