Het programma omgeving bestaat uit de volgende onderwerpen: Wonen, Ruimtelijke Ontwikkeling waaronder monumentenzorg en archeologie, mobiliteit, vastgoed en de energietransitie.
Onze visie voor de toekomst is dat Amersfoort een inclusieve stad is, waarin iedereen die in Amersfoort wil wonen een huis heeft of kan vinden, elke inwoner zich thuis voelt en iedereen op zijn eigen manier mee kan doen. Een stad met goede verbindingen en voldoende ruimte voor ontmoeten, bewegen, groen en natuur. Een stad waarin de zo gewaardeerde menselijke maat één van de belangrijkste kenmerken blijft en verder wordt versterkt. Een stad waarin zowel wij als toekomstige generaties gezond samenleven.
De ruimtelijke ontwikkeling van onze stad bekijken we niet alleen vanuit een lokaal perspectief, maar ook nadrukkelijk vanuit een regionale invalshoek. Met onze partners in de regio werken we aan de verdere ruimtelijke ontwikkeling van de Amersfoortse regio. Vanuit de Omgevingsvisie waarin “Gezond Samenleven” het leidend principe is, krijgen een leefbare, veilige en gezonde leefomgeving speciale aandacht. We versterken de historische identiteit en aantrekkelijkheid van onze stad door het in stand houden van het onroerend, ruimtelijk en archeologisch erfgoed in Amersfoort en het inpassen van cultuurhistorische waarden in nieuwe ontwikkelingen (behoud door ontwikkeling).
Gezond samenleven betekent dat alle mensen een thuis hebben en zich thuis voelen. Dat geldt voor bestaande inwoners en het grote aantal woningzoekenden. De stad groeit zodat iedereen een thuis kan hebben. Prettig wonen – je thuis voelen – gaat naast het hebben van een toegankelijke, betaalbare en passende woning ook over een gezonde en inclusieve leefomgeving en hoe mensen samenleven. Veel verschillende mensen kunnen hier naast en met elkaar leven, waarbij iedereen zichzelf kan zijn en zich verbonden kan voelen.
Bij een groeiende gemeente hoort ook een lange termijn strategie hoe deze groei te financieren. Voor de financiering van deze groei hebben we cofinancieringsafspraken gemaakt. Hoe deze wordt aangevuld met onze eigen middelen werkt het college uit in de RISA (Ruimtelijke Investeringsstrategie Amersfoort). De RISA zal daarmee ook budgettair beslag gaan leggen op de begroting in de nabije toekomst.
Om onze groeiende stad leefbaar en groen te houden, de lucht schoner te maken en klimaatverandering tegen te gaan is het hard nodig om op het gebied van mobiliteit een grote omslag te maken. We willen bereiken dat mensen zich in en naar onze stad anders gaan verplaatsen; meer als voetganger, met de fiets, met het OV of gebruik makend van deelmobiliteit. We werken aan een stad waarin vervoer met een auto steeds minder nodig zal zijn. Hiervoor investeren wij in een goed netwerk van paden voor voetgangers en fietsers én in goede faciliteiten voor deelmobiliteit én in een goed aanbod van openbaar vervoer. We zetten in op parkeerregulering. Ook zorgen we voor de juiste functie op de juiste plek (voorzieningen en werkfuncties langs levensaders en bij ontmoetingsplekken en wonen en werken in de directe nabijheid van openbaar vervoersknooppunten). In de energietransitie werken we aan het voorbereiden van de overstap naar een volledig duurzaam energiesysteem. Het actief zoeken naar oplossingen voor netcongestie binnen onze mogelijkheden is een van de topprioriteiten. We maken in de energietransitie nu de stap van planvorming naar uitvoering, samen met (groepen) inwoners, bedrijven en organisaties. We werken daarnaast lokaal aan het realiseren van de opwek van duurzame energie.
Met onze grondexploitaties ondersteunen we gewenste ruimtelijke projecten met aandacht voor en inzet op (sociale) woningbouw, duurzaamheid en maatschappelijke waardecreatie. Wij zetten ons gemeentelijk vastgoed zo goed mogelijk in voor de huisvesting van maatschappelijke organisaties, het bewaren van culturele waarden en het bereiken van duurzaamheidsambities.